torsdag 15 februari 2018

Äventyrarna buss: Stubben & StenenI tisdags var det Stenen & Stubbens tur att besöka Vattenhallen i Lund. Men vi började dagen med en samling och pratade om varför soffan försvunnit från vår avdelning.
Vi försöker ständigt förändra vår miljö utifrån barnens intressen. Och vi har märkt ett stort intresse för böcker. I och med att lugna hörnan är placerad i det stora rummet, har det varit mycket ljud omkring den. Så att läsa och koncentrera sig på böckerna har varit lite svårt. Därför bestämde vi tillsammans med barnen att vi skulle byta plats på lilla bygghörnan och lugna hörnan. För att ge mer plats åt bygget och en lugnare plats att läsa på.

Men tillbaka till vårt besök på Vattenhallen. Vi började med att gå in i planetariet. Vi klev in i ett mörkt rum och satte oss tillrätta på bänkarna redo för universum. Planetariets astronom guidade oss igenom rymden och alla planeter. Barnen hade många frågor och trettio minuter bara flög iväg.
Efter planetariet fick vi göra experiment. I det första experimentet fick vi jobba i par och göra egna sopbubblor. Ingredienserna var sirap, vatten och diskmedel och måtten var matsked och tesked.
Barnen mätte och blandade, och till sist fick vi pröva och se om det fungerade. Oj så fina bubblor det blev.
Det andra experimentet gick ut på att göra egen läsk, går det undrar ni? Så tänkte vi också. Vi fick ett glas med saft och i glaset blandar man bikarbonat och citronsyra och då uppstod det bubblor i saften. Men den smakade lite annorlunda, mer salt. Men om man inte har tillgång till vanlig läsk så vet vi nu att det finns ett alternativ. 
Till sist fick vi se hur ett vattenhjul fungerar. Barnen fick själva testa sig fram hur man får det att fungera. Vad händer med hjulet när man stoppar tillförseln av vatten, snurrar det snabbare eller långsammare? 
I onsdags åkte vi till Falsterbo. Och tur med vädret hade vi också. På förmiddagen gick vi till stranden och sprang på kullarna. Barnen älskar att springa upp och ner för sandkullarna. 
Vi stannade också till och tittade på dessa. Hur länge tar det för naturen att bryta ner skräp egentligen? 
På eftermiddagen klättrade vi vid de stora träden innan vi gick och besökte Naturum .
Där finns det mycket att titta på. Hur flyger fåglarna när de flyger söderut för vintern.
Vad heter fiskarna som vi kan fiska i våra hav?


På torsdag var det meningen att vi skulle åka till Alnarp. Men vi hade glömt vår ryggsäck inne på Naturum och måste åka och hämta den. Så vi stannade i Falsterbo och sprang på sandkullarna och klättrade i träden. På eftermiddagen åkte vi till Skanör och lekte på en ny lekplats. Där fanns en stor rutschkana, linbana, fotbollsmål och sandlåda.