söndag 2 december 2018

Det öppna föräldrarådet

TACK till er som kom till vårt öppna föräldraråd som var i veckan som gick. Temat för kvällen var förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För oss är det väldigt viktigt att ni som vårdnadshavare är delaktiga i arbetet med att ta fram vår plan. Under diskussionen framkom det önskemål om att i större utsträckning lyfta och synliggöra olika familjekonstellationer och mångfald ur olika perspektiv. När det gäller våra fysiska miljöer lyfte flera vårdnadshavare att förskolan har en härlig och stor gård men att det också innebär utmaningar för att personalen ska kunna ha överblick så att det inte sker kränkningar. Utifrån detta perspektiv lyftes också toaletterna som en riskzon som ni vårdnadshavare funderat över. Dessa synpunkter lyfter vi in i vår plan och lägger extra fokus på.

Under kvällen presenterade ledningen våra styrdokument utifrån detta ämne (skollagen, diskrimineringslagen och förskolans läroplan) och delar ur planen.

Vi arbetar aktivt med vår plan under hela året och lägger störst fokus på det förebyggande arbetet som är väldigt viktigt. En mer övergripande revidering av planen sker vid årsskiftet varje år. Då görs det en kartläggning av våra miljöer där varje arbetslag ser över inne- samt utemiljön för att identifiera riskzoner där kränkningar kan ske om vi som personal inte är uppmärksamma. Personalen låter också barnen göra en liknande kartläggning genom en trygghetsvandring där barnen (lite förenklat) får berätta vilka rum/ställen som känns bra och vilka som inte känns bra.

Vi i personalen gör också en kartläggning av händelser som skulle kunna inträffa och hur vi ska arbeta förebyggande för att det inte ska uppstå. Detta gäller både kränkningar och diskriminering utifrån diskrimineringsgrunderna.

All personal i förskolan är enligt lag skyldig att göra en anmälan till förskolechefen om det framkommer att en kränkning kan ha skett. Förskolechefen utreder sedan ärendet för att komma fram till om det har skett en kränkning eller inte.

Vad som också är viktigt att veta är att ni som vårdnadshavare givetvis också kan anmäla om ni får kännedom om att det kan ha förekommit en kränkning. Då pratar ni med personalen eller ledningen på förskolan.

När era synpunkter har lagts till i planen och alla avdelningar har gjort trygghetsvandringar med barnen kommer den färdiga planen att läggas ut på hemsidan och här på bloggen. Det kommer också att finnas utskrivna exemplar av planen i hallarna på avdelningen. Vill du att vi mailar planen till dig så kan du skicka ett mail till förste förskolläraren - daniel.nystrom@malmo.se så mailas den ut så fort den är klar.

Under våren kommer det ett nytt öppet föräldraråd och det kommer handla om förskolans nya läroplan, Lpfö18 som kommer börja gälla 1 juli 2019 och som vi redan nu har börjat arbete med i olika forum för att den ska vara helt implementerad när den börjar gälla.