onsdag 11 september 2019

Ä(gg)xperiment på Kikaren

Barnen som inte sover efter maten lagade idag mat tillsammans i hemvrån. De pratade om ett leksaksägg och vad som fanns inuti. Efter att vi pratat om det en stund ville vi se vad som finns i ett riktigt ägg. Vilken tur att Ban har ägg i köket. Vi gick ut i köket och fick ett ägg av Ban och sen kunde experimentet sätta igång.

Innan vi kläckte ägget fick barnen berätta vad de tror finns inuti. Ett barn sa "Vatten!" och det var de andra också överens om. Vi kläckte ägget försiktigt så att det bara rann ut lite grann och det var lika genomskinligt som vatten. Vi pratade om att det är äggvita och att det finns nåt mer inuti ägget. När vi kläckte hela rann gulan ut också. "Det ser ut som en sol." Ja, alldeles rund som solen, en cirkel.

Sedan ville barnen blanda och röra. Ett av barnen trodde att det skulle bli vitt när vi blandade men det blev alldeles gult. Hur smakar det då? Alla fick varsin tesked och smakade på ägget. "Det smakar vatten", sa ett barn.

Sedan kände vi på äggskalet som var alldeles kladdigt och barnen blandade ner bitarna av skalet i äggröran och rörde runt.

Det är spännande att blanda saker.