torsdag 25 januari 2018

Äventyrarna hemma vecka 3 Kotten och kvisten


Måndag: Vi startade veckan med miniröris. Skönt att komma igång igen efter helgen. Efter frukten var det en del barn som var intresserade av att börja med korsstygn. Det var lite klurigt att komma igång och veta hur man skulle göra. Men efter övning hela veckan så har det flutit på bra. Vi gick ut efter mellanmål.

Tisdag: Idag fortsatte vi med broderiet. Det krävdes mycket koncentration och tålamod. Även ateljén stod öppen för att barnen skulle få skapa olika kreationer. Dagen rullade på snabbt och efter lunch ville barnen fortsätta med sina projekt. Efter mellanmål gick vi ut på gården.

Onsdag: Efter en lång julledighet kom Bruno äntligen tillbaka till förskolan! Han kom med ett nytt spännande experiment som handlade om densitet.

Densitet, fysikalisk term som anger massan per volym för ett ämne. Den talar alltså om hur ”tungt” eller ”lätt” ett ämne är.”

Vi hällde sirap, vatten och olja i ett genomskinligt rör. Vilken vätska hade högst respektive lägst densitet? Sen testade vi med olika material.

Torsdag: Idag var det dags att göra äventyrsböcker. Men innan skulle vi testa densiteten på en apelsin, då vi hade haft en diskussion om att vi hade hört att den skulle flyta med skalet på och sjunka utan skalet. Varför är det så?

Barnen hade en teori om att det var luft i skalet och mer saft/vätska inuti apelsinen. Det visade sig att den flöt med skalet på. Sen skalade vi apelsinen men den sjönk inte. Då såg barnen att vi hade missat en liten bit skal. När vi hade skalat bort det så sjönk den som en sten!

Fredag: Fredagen avslutar vi med olika aktiviteter ute på gården!