torsdag 18 januari 2018

Äventyrarna, Stubben & Stenen åker buss vecka 3

I måndags åkte Stenen och Stubben till Skrylle. På förmiddagen gick vi Vilse stigen. Vilse stigen är en ca 800 meter lång stig med enkla skyltar med pojken Vilse som lär barn hur de ska göra om de gått vilse. Han visar vad barnen ska göra för att klara sig och öka chansen att bli hittad välbehållna. Fråga gärna barnen vad Vilse lärde dem. 
En fråga som dök upp under vandringen var vad de olika färgerna på träd/pinnar som är placerade ute i skogen är. Det kom upp många olika gissningar men vi kunde slutligen berätta att det är olika spår i skogen, och att spåren är olika längd. Vissa kan vara 5 km medan andra kan vara upp till 10 km. Under vår promenad hittade vi tre olika spår, vit, röd och orange.
På eftermiddagen gick vi till Naturleken. Naturleken är ingen vanlig lekplats – här leker barnen på naturens villkor. Det finns stenar, stubbar och stockar att hoppa på och gå balansgång på.


 


På tisdag åkte vi till Järavallen. Järavallen är ett strövområde beläget i Kävlinge kommun. På förmiddagen gick vi en runda i skogen. Under natten hade det kommit lite snö som fortfarande låg kvar på marken. Barnen var överlyckliga, och gjorde både snöbollar och snöänglar. 
Inne i skogen hittade vi ett nerfallet träd som barnen blev intresserad av. All bark från trädet hade ramlat av, så hela trädet var slätt och halt efter snön som fallit under natten. Vi gick också och tog en titt på hur trädets rötter såg ut. 
På eftermiddagen lekte vi vid hinderbana. Byggde kojja och lekte med den sista snön som fanns kvar. I onsdags åkte vi till fågellekplatsen i Tygelsjö. Det är en temalekplats med fåglar som tema. Stora fåglar, små fåglar och mycket kan ses från ett nytt perspektiv, som stor fågelholkar du kan klättra in i eller ett gigantiskt fågelbo där det finns stora ägg som du kan få ruva på. Eller varför inte ta en tur med linbanan och känna vinden i håret.
På torsdag åkte vi till trollskogen. Ett nytt resmål för barnen. Trollskogen ligger i skrylleområdets östra delar. På förmiddagen gick vi en promenad. Under vår promenad hittade vi en tjärn, där vattnet hade frusit. Vi pratade om att man aldrig skall gå ut på isen, om man inte vet hur tjock isen är.
Lite längre fram var marken täckt med snö, men till skillnad från snön i Järavallen som var blöt. Var denna snön hård på ytan, så man kunde bryta skivor av snön. Vi pratade om att det hårda som bildas på snön heter skare.
Under eftermiddagen lekte vi vid ett fallet träd. Vi ser gärna att barnen har varma och vattentäta vantar. Då den skånska vintern gärna är både blöt och kall.