tisdag 19 februari 2019

Fysik på Luppen - flyta/sjunka

I går och idag har barnen under samlingen fått undersöka olika föremål som flyter eller sjunker. Alla barn har fått välja ett föremål och sedan berätta om de tror att det kommer flyta eller sjunka och därefter lägga föremålet i vattnet. Det är nya begrepp för barnen och många säger att föremålet kommer att "trilla ner" när de menar sjunka. Vi har även frågat barnen om varför de tror att föremålet kommer sjunka eller flyta då det är viktig att barnen får ha egna hypoteser, men de har då svarat "Jag vet inte" och varit ivriga på att få testa.
Barnen har även fått i uppgift att få föremål som sjunker att flyta och vice versa, och barnen löste detta snabbt då det gällde att få föremål som inte kan flyta att göra just detta. De lade då kulan i metallocket på den gröna plastgubben. Att få föremål att sjunka var svårare, möjligtvis för att vi hade för få stora saker som kunde tynga ner.
Vi har upplevt att barnen tycker denna aktivitet har varit rolig och vi kommer fortsätta ha denna aktivitet någon samling till.