onsdag 15 april 2020

Forumgruppsdag om digitalitet i förskolan

Idag har vi haft Forumgruppsdag på förskolan. En personal från varje avdelning träffas då i grupper för att diskutera olika pedagogiska frågor eller lära sig nytt.

Idag var fokus digitalitet i förskolan där vårt fokus ligger på att barnen ska producera och skapa saker och inte bara konsumera. Istället för att barnen uttrycker att de vill titta på lärplattan vill vi att barnen ska säga att de vill spela musik eller göra film med lärplattan. Om ni vill läsa mer om hur vi på vårt förskoleområde arbetar med digitalitet finns vår IKT-plan här på bloggen under fliken Styrdokument och lokala planer.

Idag hade vi workshop med appen Puppet Pals HD där vi kan skapa film tillsammans med barnen. Det finns färdiga tecknade "skådespelarfigurer" men det går också att ta bilder på barnen eller barnens skapelser (teckningar, målningar, lerverk, pärlplattor, etc) eller annat som vi jobbar med utifrån tema/projekt (till exempel sopsamlarmonster). Idag utgick vi från sopsamlarmonstren och alla fick bekanta sig med appen och sedan fick alla 2 och 2 göra en film tillsammans.
Nu ska alla göra film tillsammans med barnen och nästa Forumgruppsdag kommer vi då titta på filmerna tillsammans och reflektera kring hur det var att jobba med den här appen tillsammans med barnen.

På Äventyrarna ville barnen kasta sig in i filmskapandet och började direkt. Här är en bild från en av deras filmer:Appen Puppet Pals HD kan givetvis ni också ladda ner. Men vi varnar er - den är lätt beroendeframkallande.