måndag 29 mars 2021

Snart dags för flytt till Rönneholms förskola

Tiden går fort och om några månader är det dags att flytta till och bli en del av Rönneholms förskola. I den här processen har vi och kommer vi att fortsätta ha många samtal med barnen om hur det känns att Bellevue ska rivas och hur det känns att flytta till en ny förskola.

Redan nu har flera avdelningar varit på besök vid nya förskolan och tittat på byggnaden och gården utifrån. Snart kommer vi också att boka de gemensamma utrymmen som finns på förskolan (rörelserum, ateljéer, pedagogiska kök, bibliotek, snickeri, etc). När det senare (i slutet av maj/början på juni) är klart vilken hemvist barnen ska vara på kommer barnen ges möjlighet att spendera tid även där.

För att göra övergången smidig för såväl barn som personal så kommer Daniel (förste förskollärare i området) att vara på Bellevue någon dag i veckan. Han känner de flesta barnen väl och har varit på Rönneholm sedan starten så han kan svara på frågor som barnen eller ni vårdnadshavare har. När det gäller praktisk information om visningar och hur grupperna ska se ut till hösten kommer vi att ge er information så fort det är klart. Har ni andra frågor är ni välkomna att kontakta Daniel på telefonnummer: 0738-52 49 98.

Det är vår förhoppning att vi i maj/juni också ska kunna bjuda in er vårdnadshavare på visning en kväll. Detta kommer vi informera om när det blir dags. Vi kommer också att göra en utställning på Bellevues gård (vid sovloftet utanför Kompassen och Luppen).

En sak som kommer göra övergången roligare för barnen är att hemvisterna på Rönneholm är namngivna efter våra kära Sopsamlarmonster som barnen på Bellevue är väl bekanta med. Tänk att få flytta in hos Plastis eller Pappis. Spännande, eller hur?

Rönneholms förskola är uppbyggd i 5 kluster som har olika färger: gul, orange, blå, grön och violett. I varje kluster finns tre hemvister. Barnen befinner sig i sitt kluster större delen av dagen, och i gemensamma utrymmen som bokas av personalen.

För att ni som vårdnadshavare ska kunna prata med era barn om flytten så kommer här en del bilder från Rönneholm.


Rönneholms förskola.Bygghörna i en hemvist.Lekbord med olika mattor finns i alla hemvister.Spännande tivolispeglar finns på flera ställen.Hallen i violett kluster där barnen har sina hyllor.En läshörna i en hemvist.Toalett och skötrum i violett kluster.Pedagogiskt kök med arbetsytor och vask i såväl barn- som vuxenhöjd.
Det finns gott om dessa stafflier. Just här kan en rita med färgpennor.Spännande spegelhus.Rönneholms bibliotek har en sektion för Faktaböcker.Rönneholms bibliotek.
Rörelserummet är ett av de rum som är mest populära hos barnen.

I rörelserummet finns också en hörna med musikinstrument.
I huset finns 4 stora ateljéer med olika inriktningar, 
som måleri, skulptur/lera och återbruk.
Griffelvägg för kritor i alla regnbågens färger.Snickeri och hantverksglädje.
Det är kul att hamra, spika och såga.För att barnen ska lyckas i sitt spikande krävs rätt förutsättningar.
I frigolit kan även de yngsta barnen lyckas slå i en spik.
Sovloft där vi bäddar med säng, sovsäck, kudde och filt.Miljö i en hemvist.Hall i blått kluster där barnen har sina hyllor.Trappa upp till violett kluster.Hiss som används av personal och barn när vi hämtar matvagnarna.Läshörna i en hemvist.Lekhörna i en hemvist med fantasieggande dinosaurie-tapet.Groventrén där barn och vårdnadshavare tar av sina skor
innan de går in på klustret.Utemiljön.
Multiplan där vi spelar fotboll, bandy, basket, etc.Nu arbetas det för fullt på den andra delen av gården som räknas bli klar till sommaren.
Här kommer finnas ett toaletthus så att barnen inte behöver gå in för att gå på toaletten,
gungor, en scen och mycket mer.
Spännande hinderbana för motoriska utmaningar.Den delen av gården som ligger vid sovloften kallas för den lugna trädgården.
Här kommer vi också att ha möjlighet att odla.
Varje kluster har en egen ingång, uppmärkt med de monster som bor i klustret.Så här ser det ut där vi hämtar och lämnar vagnarna.
På förskolan finns ett stort kök där all mat tillagas från grunden. Kockarna arbetar utifrån Malmö stads riktlinjer med ekologiska råvaror och brinner för att laga god och inbjudande mat till förskolebarnen.Takterrass där vi kan bedriva undervisning, låta barnen leka, äta mellanmål, etc.

Nu har ni fått en liten inblick i hur det ser ut på Rönneholms förskola.

Varmt välkomna!