tisdag 12 mars 2019

Luppen: Grön flagg; Skräp, förmultningsburkar och maskrestaurang


Idag på samlingen tittade vi åter på våra förmultningsburkar, då många barn var frånvarande i fredags. Vi pratade särskilt om burken med jord och fruktskal, där frukten faktiskt helt försvunnit! Hur är det möjligt? Där finns inga nedbrytare i burken som maskar eller gråsuggor, som ju tidigare ätit vår frukt som vi grävt ner. Vi pratade med barnen om mikroorganismer som lever i jorden och bryter ner olika föremål. Svårt ord för barnen att uttala, och ännu svårare att förstå vad det är, då det inte är synligt för ögat. Vi tittade därför på en film om mikroorganismer på projektorn.


Vi visade även bilder på hur det ser ut med plasten i våra hav och på stränderna och hur detta påverkar både människor och djur.
Barnen sade bland annat:
"Man får ont i magen om man äter plast".

På frågan om vad som händer med människan om vi äter en fisk som ätit plast sade barnen:
"Då får vi också ont i magen".
Barnen pratade även om maten som de har hemma, att den är bra att äta. På frågan var maten kommer från som vi har hemma sade barnen att den kommer från affären. Nästa fråga var klurigare: Var kommer maten ifrån som kommer från affären? Det visste de inte riktigt men vi riktade in oss på fisken och berättade att det är fiskare, människor som arbetar med att fiska, som säljer fisken vidare till affären sedan.
Vi visade bilder på hur det kan se ut på havets botten, och att där finns skräp vi faktiskt inte kan se. Ett barn sade:
"Joo, fiskarna kan se det".

Vi har även vår maskrestaurang, där det nu flyttat in en mask, som vi matade idag. Vi pratar även om masken som en nedbrytare. Vi upplever att barnen har stor intresse för maskrestaurangen och springer gärna dit och lyfter på locket för att se om det kommit någon mask.